Kur’an, olayları hep ikili, karşıtlı olarak anlatır: Gök, yer; cennet, cehennem; melek, şeytan; emir, nehiy; va’d ve va’id. Bunlar birbiri ardından anlatılır. Müminlerin hali anlatıldıktan sonra kâfirlerin hâli; Allah’ın gökteki kudret işaretlerinin ardından yerdeki kudret işaretleri; zamandaki tevhîd kanıtlarının ardından mekândaki tevhid kanıtları anlatılır. Ve her şey zıddıyla anlatılınca daha iyi kavranır.
Kur’an’daki bu karşıtlık üslûbu, ruhta derin etki yapar. Allah’tan korkanlar, Kur’an’ı dinleyince o kadar etkilenirler ki tüyleri diken diken olur. Allah’ı anmakla gönülleri yumuşar, ruhları duygulanır.
Sayın Aktoz’un dikkatini çeken husus da Mesani üslûbunun farklı bir yönüdür. Kur’an’da çeşitli surelerde aynı konudan söz eden ayetler aynı numarayı taşımaktadır.
Tesadüfe yorumlanmayacak bu olay, Kur’an’daki mucizevi mesani üslubunun başka bir vechesidir. Dikkatli incelemesiyle bu vecheyi fark eden Sayın İbrahim Aktoz’u kutlarım.
Prof. Dr. Süleyman Ateş
Diyanet İşleri Eski Başkanı

1971 yılında Adana’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Adana’da tamamladı. Lisans eğitimini İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde, yüksek lisans eğitimini enerji verimliliği alanında ODTÜ işbirliğinde Çukurova Üniversitesi’nde tamamladı. Uzaktan eğitim programında yönetim doktorasını tamamladı.
6 yıl Çukurova Üniversitesi’nde akademik kadroda görev aldı. Türkiye’nin en büyük enerji-petrol şirketinde 5 yıl çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı. 10 yıl yurtdışında Dünya’nın en büyük enerji şirketlerinden birisinde genel müdürlük ve CEO’luk görevlerinde bulundu. Yurtdışında yılın en iyi yöneticisi ödülünü aldı.
Hâlen uluslararası bir şirkette yönetim kurulu danışmanlığı görevini yürütmekte ve Çukurova Üniversitesi’nde misafir hoca statüsünde ders vermektedir.
İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Japonca ve Arnavutça dillerini konuşabilen, kendisine ait yaklaşık 3000 kitaplık bir kütüphaneye sahiptir.
Evli ve iki çocuk babasıdır.