“Size kendilerine sarıldığınız sürece doğru yoldan sapmayacağınız iki şey bırakıyorum; Allah’ın kitabı ve Peygamberin sünneti.”
Hz. Muhammed (s.a.v.)
Değerli Okurumuz,Ömrünü insanlığa faydalı olmak için gece-gündüz çalışarak din hizmetlerinde geçiren Emekli Müftü Mehmet Kızılkaya Hocamız; İzmir’in Konak ve İstanbul’un Fatih ilçeleri gibi birçok ilçe ile Mardin gibi farklı sosyo-kültürel yapıya sahip bölgelerde müftülük yapmış, Avrupa ülkelerinde ülkemiz adına Din Ataşeliği görevlerinde bulunmuştur. Buralarda her türlü sosyal ve kültürel farklılıklarımızın, teknolojik gelişmelerin ve bilgi eksikliklerinin getirdiği dini ve ahlaki problemlerin çözümünde yüce dinimizin prensipleri ve büyük İslam Âlimlerinin tavsiyelerini de dikkate alarak hareket etmiş, fetvalar vermiştir.Bu kitapta bulunan bazı farklı konular:- Avrupa’da veya daha genel anlamıyla anavatanlarından uzakta yaşayanların dini konulardaki sorularına cevaplar- Teknolojik gelişmelerin bireysel, aile ve iş hayatımızda çok ciddi değişimlere sebep olduğu sosyal medya mecralarının kullanımına dair tavsiyeler- Zaman zaman yaşamış olduğumuz deprem gibi tabii afetler karşısında ortaya çıkan veya çıkacak olan farklı problemlere dair sorulara faklı çözüm önerileri yer almaktadır.Bu kitaptaki bilgilerin; dünya hayatınızı Cennete çevirmesine, ahiret hayatınızda da gerçek Cennete kavuşmanıza vesile olmasını diliyoruz.
Hayat Yayınları
10.11.1948 tarihinde Kütahya’nın Simav ilçesi Karapınar köyünde doğdu. 1963 yılında hafızlığını tamamladı. Konya ve İstanbul’da özel hocalardan Arapça dersleri aldı. 1977’de İmam-Hatip Okulu’nu dışarıdan bitirdi ve aynı yıl İzmir Yüksek İslam Enstitüsü’ne giren yazar 1981 yılında okulu bitirdi.
1971 yılında İzmir’de müezzin olarak göreve başladı ve sonra yine İzmir’de Ulu Camii’nde imam-hatibi olarak görev yaptı. Diyanet İşleri Başkanlığınca 1977’de yapılan müftülük ve vaizlik imtihanını kazanarak aynı yıl Çanakkale’ye vaiz olarak atandı. 1979 yılında Menemen vaizliğine atandı ve 1982’de Belçika’ya öğretmen din görevlisi olarak gönderildi. Dört sene bu görevi icra ettikten sonra Türkiye’ye dönerek Isparta, İstanbul, Tekirdağ illerinde müftülük yaptı. 1997 yılında Almanya’ya Din Hizmetleri Ataşesi olarak atandı. 2001’de Türkiye’ye döndü. İzmir ve İstanbul’da müftülük yaptıktan sonra 2007 yılında Mardin İl Müftülüğü’ne atandı. Hâlâ bu görevine de devam etmektedir. Mehmet Kızılkaya, Yaz Kur’an Kursları için hazırladığı “Genel Kültür Yarışmaları İçin Temel Dini Bilgiler-Sorular ve Cevapları” eserinden başka çeşitli dergilerde yayımlanmış makaleleri ve “Kalkınmada Aile Yapısının Önemi” ve “Evlenme Yaşı” ile ilgili tebliğleri bulunmaktadır.
Kırk yıllık memuriyet hayatında çeşitli kademelerde; din görevlisi, öğretmen ve idareci olarak çalışan Mehmet Kızılkaya ailesini ve çocuklarını hiçbir zaman ihmal etmemiştir. Her ne kadar yoğun bir çalışma hayatı geçirmiş olsa da ailesine ve çocuklarına zaman ayırmayı başarmış ve bunu bir prensip haline getirmiştir.
Hayatı boyunca yaptığı etkinliklere (seminer, konferans, panel, sempozyum, gezi, toplantı vb.) eşiyle birlikte katılmış ve bu gibi etkinliklere herkesin ailesiyle birlikte katılmasını hem teşvik etmiş hem de örnek olarak uygulamıştır.
İki çocuk babası olan Mehmet Kızılkaya, her fırsatta “aile önemi”ne dikkatleri çekmiştir. İyi bir ailenin çok iyi bir eğitimle oluşturulabileceğinin önemine sürekli vurgu yaparak özellikle kendi görevlilerini bu konuda teşvik etmiş, mutlaka çocuklarını okutmalarını tavsiye etmiştir. En iyi yatırımın çocukların eğitimine olan yatırım olduğunu bizzat kendi aile hayatıyla göstermiştir. Bir kız ve bir erkek babası olan yazarımız cinsiyet ayırımı yapmadan her konuda çocuklarına eşit davranan bir baba örneği olmuştur. Eğitimleriyle bizzat ilgilenerek oğlunu mühendis, kızını da doktor olarak yetiştirmiş; onları dinimizin, vatanımızın ve milletimizin hizmetine hazırlamıştır.
Mehmet Kızılkaya, aile konusunda çeşitli mahfillerde, sohbet, konferans ve panellerde konuşmalar yapmış ve tebliğler sunmuştur. Bunları sadece yazmak ve konuşmak gibi bilgi aktarımı olarak sunmamış, bizzat örnek bir aile olarak çevresine ışık tutmuştur.
Yazar, 10.11.1948 tarihinde Kütahya’nın Simav ilçesi Karapınar köyünde doğdu. 1963 yılında hafızlığını tamamladı. Konya ve İstanbul’da özel hocalardan Arapça dersleri aldı. 1977’de İmam-Hatip Okulu’nu dışarıdan bitirdi ve aynı yıl İzmir Yüksek İslam Enstitüsü’ne girdi. 1971 yılında İzmir’de müezzin olarak göreve başladı ve sonra yine İzmir’de Ulu Camii’nde imam-hatibi olarak görev yaptı. Diyanet İşleri Başkanlığınca 1977’de yapılan müftülük ve vaizlik imtihanını kazanarak aynı yıl Çanakkale’ye vaiz olarak atandı. 1979 yılında Menemen vaizliğine atandı ve 1982’de Belçika’ya öğretmen din görevlisi olarak gönderildi. Dört sene bu görevi icra ettikten sonra Türkiye’ye dönerek Isparta, İstanbul, Tekirdağ illerinde müftülük yaptı. 1997 yılında Almanya’ya Din Hizmetleri Ataşesi olarak atandı. 2001’de Türkiye’ye döndü. İzmir ve İstanbul’da müftülük yaptıktan sonra 2007 yılında Mardin İl Müftülüğü’ne atandı ve bu görevden emekli oldu.
Mehmet Kızılkaya, Yaz Kur’an Kursları için hazırladığı “Genel Kültür Yarışmaları İçin Temel Dini Bilgiler-Sorular ve Cevapları” eserinden başka çeşitli dergilerde yayımlanmış makaleleri ve “Kalkınmada Aile Yapısının Önemi” ve “Evlenme Yaşı” ile ilgili tebliğleri bulunmaktadır.
Kırk yıllık memuriyet hayatında çeşitli kademelerde; din görevlisi, öğretmen ve idareci olarak çalışan Mehmet Kızılkaya ailesini ve çocuklarını hiçbir zaman ihmal etmemiştir. Her ne kadar yoğun bir çalışma hayatı geçirmiş olsa da ailesine ve çocuklarına zaman ayırmayı başarmış ve bunu bir prensip haline getirmiştir. Hayatı boyunca yaptığı etkinliklere (seminer, konferans, panel, sempozyum, gezi, toplantı vb.) eşiyle birlikte katılmış ve bu gibi etkinliklere herkesin ailesiyle birlikte katılmasını hem teşvik etmiş hem de örnek olarak uygulamıştır. İki çocuk babası olan Mehmet Kızılkaya, her fırsatta “aile önemi”ne dikkatleri çekmiştir. İyi bir ailenin çok iyi bir eğitimle oluşturulabileceğinin önemine sürekli vurgu yaparak özellikle kendi görevlilerini bu konuda teşvik etmiş, mutlaka çocuklarını okutmalarını tavsiye etmiştir. En iyi yatırımın çocukların eğitimine olan yatırım olduğunu bizzat kendi aile hayatıyla göstermiştir. Bir kız ve bir erkek babası olan yazarımız cinsiyet ayırımı yapmadan her konuda çocuklarına eşit davranan bir baba örneği olmuştur. Eğitimleriyle bizzat ilgilenerek oğlunu mühendis, kızını da doktor olarak yetiştirmiş; onları dinimizin, vatanımızın ve milletimizin hizmetine hazırlamıştır.
Mehmet Kızılkaya, aile konusunda çeşitli mahfillerde, sohbet, konferans ve panellerde konuşmalar yapmış ve tebliğler sunmuştur. Bunları sadece yazmak ve konuşmak gibi bilgi aktarımı olarak sunmamış, bizzat örnek bir aile olarak çevresine ışık tutmuştur.